1. בתקופות קדומות ייבוש הפירות היה הדרך היחידה לשימור פירות לתקופות ארוכות וכצידה לדרך.
2. תהליך ייבוש הפירות הוא תהליך עתיק יומין, ובעבר התבצע הייבוש באמצעות השמש. כך נשמר ערכם התזונתי של הפירות וצבעם. כיום נעזרים בשיטות ייבוש תעשיתיות, באמצעות תנורים, בטמפרטורות גבוהות, וע"י כימקילים שונים המונעים את איבוד הצבע ואת קלקול הפירות.
3. לפירות מסוכרים כמו פפאיה, בננה ואננס, מוסיפים סוכרים בתהליך הייבוש, מה שמעלה את ערכם הקלורי ופוגם בערכם התזונתי.
4. תוספים כמו גופרית דו חמצנית וצבעי מאכל, המוספים לפירות בתהליך הייבוש, עשויים לעורר סוגים שונים של אלרגיות כמו אסטמה, פריחות ועוד. על כן יש להעדיף צריכת פירות יבשים אורגנים שנשארים נאמנים למקור, ללא תוספים שונים.
5. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות הטריים כ- 75% מהנוזלים שבתוכם, והופכים לבעלי לחות נמוכה.
6. לפירות היבשים חיי מדף ארוכים, בשונה מפירות טריים. ניתן למצוא פירות יבשים לאורך כל השנה, גם ללא אמצעי קירור.
7. לפירות היבשים טעם דומיננטי יחסית לפרי טרי, ושימושם במזון מגוון מאוד. בנוסף לאכילתם בצורתם הטבעית, ניתן להשתמש בפירות יבשים כתוספת לעוגות, עוגיות, חטיפי בריאות, רטבים וכתוספת לדגני בוקר.
8. פירות יבשים נחשבים כמקור אנרגיה עתיר בקלוריות, עשיר בסיבים תזונתיים ובעל ריכוז גבוה של ברזל, אשלגן, מגנזיום, אבץ, וויטמינים כמו: A ו B .
9. תכולה זו מסייעת בטיפול בנשירת שיער, בעיות עור, אנמיה ,ציפורניים חלשות ועוד. רמת הסיבים הגבוהה מסייעת במניעת כולסטרול, מסייעת בהסדרת פעילות המעיים, עוזרת בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם, ומסייעת במניעת מחלות סרטניות. בשל רמת האשלגן הגבוהה ורמת הנתרן הנמוכה מתאימים הפירות היבשים לשמירה על לחץ דם תקין.
10. מנת פרי יבש מכילה בממוצע כ-50 קלוריות ל 2-3 פירות יבשים, מכל סוג שהוא.
כ75% מתכולת המים שבפרי מתאדה בתהליך הייבוש, מה שגורם לפרי להיות מרוכז יותר. יותר חלבונים למנת פרי, יותר פחמימות, יותר קלוריות, אבל גם יותר ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
בחרנו 6 פירות יבשים, מהנפוצים יותר, וריכזנו עבורכם את הסודות של ערכם התזונתי.
תמרים
עץ ממשפחת הדקלים. תמרים היו מזונם העיקרי של אבותינו בימי נדודיהם במדבר. התמרים נמנים על שבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל.
התמר נחשב לאחד מצמחי התרבות הקדומים ביותר הידועים לאדם. עצי תמר ניתן למצוא באסיה, קליפורניה ובצפון אפריקה, בגוונים שונים- מצהוב ועד שחור,ומרקמים שונים – מתמרים בשרניים בעלי קליפה דקה ועד תמרים גסים בעלי קליפה עבה.
התמרים עשירים בסידן, ברזל, ויטמינים A ו- B, משמשים לעוגות, עוגיות, דייסות, תבשילים שונים וכן למליות שונות באפיה.
ערך קלורי: 284 קלוריות ל-100 גרם.
ברפואה טבעית מסייעים במקרי עצירות, מחלות קיבה, במצבי אנמיה, ומחלות לב.
שזיפים
ייבוש שזיפים מזנים מסויימים החל בצרפת. בחלק מהאזורים נהגו ליבשם בשמש ובאחרים בתנורי אבן, לאחר גמר אפיית הלחם. לארץ מייבאים שזיפים מיובשים מארצות הברית משום שהם זולים יותר.
שזיפים מכילים ברזל, ויטמיןA , וכמויות זעירות של מינרלים.
ערך קלורי: 270 קלוריות ל-100 גרם.
ברפואה טבעית: טובים לטיפול בתולעי מעיים ובמחלות כבד, טובים לשיחרור עצירות, מסייעים בייצור נוזלים בגוף, מסייעים בטיפול בטחורים (ניתן להשרות שזיפים במים למשך הלילה ובבוקר לשתות את הנוזל ולאכול את התערובת(.
תאנים
עץ ממשפחת התותים, הידועים כפירות ארץ ישראל מימי קדם. התאנה היא אחת משבעת המינים בהם התברכה ארצנו.
תאנים מיובשות (דבלים) עשירות בברזל והן מכילות כמויות גדולות של ויטמיןA (בטאקרוטן), ויטמיןB , אשלגן, סידן, ומגנזיום.
ערך קלורי: 270 קלוריות ל-100 גרם.
ברפואה טבעית: עוזרות במניעת אנמיה, מנטרלות רעלים, מקלו על טחורים, מסייעות בבעיות עצירות, ומסייעות ליובש וכאב בגרון.
צימוקים
הצימוקים הם ענבים שיובשו. רק זנים מיוחדים של ענבים מיועדים לייבוש
הצימוקים מכילים ויטמינים A ,B , סידן, אשלגן, זרחן וברזל. ניתן להוסיפם לבישול, לאפייה, לסלט פירות ולקינוחים שונים. צימוקים שהתקשו ניתן להשרות ולהתפיח במים כדי לרככם.
ערך קלורי: 284 קלוריות ל-100 גרם.
ברפואה טבעית: מסייעים לעידוד פעולת מעיים ולמניעת אנמיה.
פפאיה
פרי הגדל בעיקר באזורים טרופיים, אך גדל גם בארץ, באזור יריחו.
הפפאיה מכילה אנזים הקרוי פפאין המסייע בפירוק חלבונים. פפאיות מכילות ברזל, אשלגן, סידן, זרחן, כמות גדולה של ויטמינים A ו- B, והן מתאימות כתוספת לסלטי פירות, גרולב ויוגורט.
ערך קלורי: 230 קלוריות ל- 100 גרם.
ברפואה טבעית: מסייעת בפירוק חלבונים, מקלה על כאבי בטן, משפרת תנועתיות מעיים, משמידה תולעים, מאזנת את מערכת העצבים ואנטי סרטנית.
משמש
פרי הקרוב למשפחת האפרסקים.
המשמש עשיר מאוד בברזל, אשלגן, נחושת, סידן קובלט וויטמין A ניתן להשרות משמשים המיובשים במים, למעוך אותם ולהשתמש בהם כממרח.
ערך קלורי: 267 קלוריות ל- 100 גרם.
ברפואה טבעית: טוב לאסטמה, מטפל באנמיה, מסיי בשעת צמא ומחזק את הגוף.
ד"ר ענת גרינשטיין, רכזת מגמת נטורופתיה ותזונה טבעית במהות, מכללה לרפואה משלימה
pr-online יחסי ציבור וניהול מוניטין ברשת